Uredjaj koji cita misli

Američka vojska (a i ko bi drugi?) finansira istraživanja u oblasti - čitanja misli. Naučnici, koji su za te potrebe dobili četiri miliona dolara od američke vojske, istražuju moždane signale kako bi pokušali da dešifruju ono o čemu neka osoba misli i kome ona želi da uputi poruku.






Svrha ovog istraživanja je pružanje pomoći vojnicima koji su u borbama pretrpeli povrede mozga ili pacijentima koji su preživeli moždani udar, uz spravu koja bi mogla da prepozna njihove misli. Ali, postoji opravdana zabrinutost da bi istraživanje moglo da bude upotrebljeno za ispitivanje neprijatelja. I, da li bi se prakticna primena samo na tome zaustavila?
Naučnici, inace, koriste tehnologiju čitanja moždanih talasa, poznatu kao elektroencefalografija (EEG), koja elektrodama postavljenim na glavu pacijenta meri električnu aktivnost mozga. Volonteri u tom eksperimentu na glavu stavljaju kapu sa elektrodama i dobijaju zadatak da misle na reč koju im zadaju naučnici koji potom analiziraju moždanu aktivnost. Projekat je plod saradnje tri univerziteta - Kalifornija, Karnegi Melon i Merilend.
Naučnici se nadaju da će u budućnosti uspeti da naprave softver za prepoznavanje misli koji će omogućiti kompjuteru da "izgovori" ili otkuca misao neke osobe. "Od osobe koja slobodno misli do načina koji otkriva o čemu je razmišljala dele nas godine", rekao je glavni istraživač Majkl D'Zmura, šef katedre za kognitivne nauke Univerziteta Kalifornija.